Saçınız dökülüyorsa bunlara dikkat edin

TAKİP ET

Saç dökülmesi, hem erkekler hem de kadınlar için yaygın bir sorundur.

 Saç dökülmesinin nedenleri arasında genetik faktörler, hormonal değişiklikler, stres, beslenme yetersizliği, enfeksiyonlar, ilaçlar ve saç bakım ürünleri sayılabilir. Saç dökülmesini önlemek ve azaltmak için yapabileceğimiz bazı şeyler ;

Saç derisine masaj yapmak: Saç derisine masaj yapmak, kan akışını artırarak saç köklerini besler ve saç büyümesini teşvik eder. Ayrıca saç derisindeki yağ ve kirleri temizleyerek saç foliküllerinin tıkanmasını önler. Saç derisine masaj yapmak için zeytinyağı, hint yağı, badem yağı gibi doğal yağlar kullanılabilir.

Sağlıklı beslenmek: Saç dökülmesinin en önemli nedenlerinden biri beslenme yetersizliğidir. Saçlarımızın büyük bir kısmı keratin adı verilen bir proteinden oluşur. Bu nedenle protein açısından zengin gıdalar tüketmek saç sağlığı için önemlidir. Ayrıca demir, çinko, biotin, folik asit, A vitamini, C vitamini ve E vitamini gibi saç büyümesi için gerekli olan vitamin ve mineralleri içeren gıdalar da alınmalıdır. Örneğin yumurta, balık, süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, tohumlar, havuç, turunçgiller ve avokado gibi gıdalar saç sağlığı için faydalıdır.

Stresten uzak durmak: Stres, saç dökülmesine neden olan hormonal değişikliklere yol açabilir. Stres seviyesini azaltmak için meditasyon, yoga, nefes egzersizleri, hobiler ve sosyal aktiviteler gibi rahatlatıcı yöntemler uygulanabilir. Ayrıca uyku kalitesi ve süresi de stresle ilişkilidir. Yeterli ve kaliteli uyku almak saç sağlığı için önemlidir.

Saç bakım ürünlerine dikkat etmek: Saç bakım ürünleri saçları güzelleştirmek için kullanılırken aynı zamanda saçlara zarar verebilir. Saç dökülmesine neden olabilecek bazı saç bakım ürünleri;

Sert kimyasallar içeren şampuanlar, saç boyaları, perma solüsyonları ve jöleler

Sıcak hava ile kurutan fön makinesi, maşa ve düzleştirici gibi ısıtıcı aletler

Saçları çok sıkı bağlayan lastik toka, tokalama ve örgü gibi saç modelleri

Saçları çok sık taramak veya fırçalamak

Saçları ıslakken tarayarak kırmak

Saçları güneşten korumak için şapka veya eşarp takmak

Bu ürün ve alışkanlıklardan kaçınmak veya azaltmak saç dökülmesini önlemek ve azaltmak için yardımcı olabilir.

Saç dökülmesi ciddi bir sağlık sorunu olmasa da estetik açıdan rahatsız edici olabilir. Saç dökülmesini önlemek ve azaltmak için yukarıda bahsedilen yöntemleri deneyebilirsiniz. Ancak saç dökülmesi çok şiddetli ise veya altında başka bir hastalık yatıyorsa doktora başvurmanız gerekebilir. Doktorunuz saç dökülmesinin nedenini teşhis ederek uygun tedaviyi önerecektir.

 

saç sağlık