Avrupa'nın doğalgaz tüketimi, 2023 yılında son on yılın en düşük seviyesine düştü

TAKİP ET

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü'nün (IEEFA) raporuna göre, bu düşüş, ülkelerin enerji verimliliği önlemlerini artırması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını genişletmesiyle tetiklendi1. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından Avrupa'da gaz talebi yüzde 20 azalırken, Almanya, İtalya ve İngiltere bu düşüşte önemli rol oynadı.

Yeni sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) altyapıları inşa edilirken, Şubat 2022’den bu yana 8 yeni ithalat terminali faaliyete geçti ve 2030’a kadar 13 projenin daha tamamlanması bekleniyor. Bu gelişmeler, Avrupa’nın LNG terminallerinin kapasitesinin, beklenen talebin üç katına çıkabileceği anlamına geliyor.

Bununla birlikte, Avrupa’nın Rusya’dan boru gazı ithalatını azaltma çabaları, Rusya’nın LNG sevkiyatındaki artışla çelişiyor. 2021-2023 yılları arasında, Rusya’nın Avrupa’ya LNG sevkiyatı yüzde 11 arttı. İspanya, Fransa ve Belçika, Avrupa’nın Rus LNG ithalatının yüzde 80’ini oluşturdu.

IEEFA Enerji Analisti Ana Maria Jaller-Makarewicz, Avrupa’nın enerji sistemini daha çeşitlendirilmiş ve dayanıklı hale getirdiğini belirtiyor. Krizin kontrol altına alındığını, verimlilik önlemlerinin ve yenilenebilir enerji kaynakları ile ısı pompası kurulumlarının hızlandığını ifade ediyor. Makarewicz, Avrupa’nın tek bir enerji kaynağına aşırı bağımlılığın risklerini tecrübe ettiğini ve ABD’den yapılan LNG ithalatına aşırı bağımlı olmaktan kaçınması gerektiğini vurguluyor.

IEEFA Enerji Analisti Ana Maria Jaller-Makarewicz IEEFA LNG İspanya Fransa Belçika İtalya ukrayna Avrupa Rusya